Translate To Your Language!

четвъртък, 26 септември 2024 г.

Altered Beast (Sega Genesis)

 

   Не помня името си. Бях войн, центурион. Мина много време откакто паднах в битка. 

  Близките ми ме погребаха според обичая. Покоят ми беше кратък. Изглежда боговете имаха полза от мен.

  Изведнъж усетих отново въздух в дробовете си. Тялото ми се затопли и усетих, че мускулатурата ми пак беше под мой контрол. Виждах и усещах, сякаш душата ми не бе ме напускала за миг.

  Гробницата ми стоеше около мен, на парчета. Видях над себе си върховния бог, Зевс. Той ми нареди да стана и да спася дъщеря му, Атина. Оказва се, че тя е попаднала в плен на пъкления узурпатор, Неф.

  Така като гледам, проклетият демон има цяла армия, която ще изпрати по пътя ми към моята цел. Адски вълци, възродени мъртъвци и дори мравки са само част от изчадията, които трябва да премахна. 

  Гръмовержецът не ме изпраща беззащитен на моята мисия. Дарява ме с цели три живота. Виждам и някакви цифри над мен. Като се бия, цифрите набъбват, което събужда приятно чувство в мен.

  Умея да се защитавам с юмруци или да атакувам с ритници. Скачам на високи платформи, както никога досега. Нанасям сериозни щети и от клекнала стойка. 

  Бащата на Атина ме предупреди да си отварям очите на четири за сини вълци. Щом те бъдат убити, пускат магически сфери, които могат да ме снабдят с допълнителна мощ. Събирането на три такива сфери ще ме превърне в уникален хибрид между човек и звяр. Тогава да му мисли Неф!

  Дори така, ще трябва да се потрудя, за да върна усмивката на Зевс. Моят смъртен враг и неговата паплач са задържали своята пленница вдън земя. За да я открия, ще трябва да мина през пет различни места, всяко от които предлага все по-сериозно предизвикателство за мен.

  За да ме дразни, след всяка преодоляна област Неф ми отнема придобитите сфери против волята ми и ми изпраща изображения, където се вижда как се гаври с мъдрата Атина. Мотивирам се да го гоня до края на света и отвъд него!

  Усещам нещо гнило във въздуха. Посети ме непознат. Представи се като Кейн. Пишел текстове за герои, знаел много за тях. Лицето му беше посърнало. Твърдеше, че не всичко в историята ми е добро. Седна и започна да разказва.

  Според неговия разказ, приключението ми е продължило прекалено кратко - едва няколко часа. Това е по-кратко от едно представление в амфитеатъра.

  Не му се нравило, че на края на всяко бойно поле ме очаквал различен вариант на Неф. Някои от тях се преодолявали учудващо лесно и безболезнено. 

  Когато уловя магическа сфера се задейства кратка анимация, която в последния момент ме прави уязвим към атаки. Кейн намирал това за дразнещо, особено когато съм на ръба да се преселя отново при Хадес и неговите подчинени.

  Странно решение на боговете е и скъсяването на всяко ниво при най-бързо възможно събиране на сферите, водещо до трансформация. Тогава злият магьосник, чието име започва с Н и не заслужава да го произнеса, идвал по-рано и така нямало как да се получат допълнителни точки от бой по слугите му. Нима това е било направено нарочно? Не ще разберем, като смъртни.

  Летописецът на име Кейн все пак ми довери, че му е харесало да играе "Altered Beast" и би ме посетил пак, за да му разкажа за неволите си в служба на боговете. Лесно било да се управлявам. Подобно на мен, и той чувал някакви мелодии, които, казва той, успокоявали. Били приятни за ухото. Чудовищните трансформации разнообразявали геймплея и били достатъчни на брой, за да не му доскучае. 

  Драскачът бил дошъл от бъдещето и бе сигурен, че има поне две продължения на т.нар. игра, в която участвам - "Аltered Beast: Guardian of the Realms" за Game Boy Advance и "Аltered Beast" за Playstation 2. Явно легендата за мен се предава устно на следващите поколения. Това може само да ме радва.

  Преди да ме прати да спасявам дъщеря му, Зевс ми нашепна, че по принцип можело да съживи втори центурион да ми прави компания, но звездите му били казали, че вместо на конзолата някой играел "Altered Beast" на емулатор. Натърти ми през зъби, че за наказание трябва да се оправя с кашата на Неф сам-самичък. 

  От съжаление и съчувствие, Кейн ме успокои, че няма да даде оценка. Нещо, което било практика при завършването на всеки негов летопис. Какво ли не правим за безсмъртните си господари и смъртни приятели...