Translate To Your Language!

петък, 7 декември 2012 г.

Comix Zone

Както може би си прочел в публикацията с любимите ми игри,на първо място сред класиките поставям именно тази игра-Comix Zone.Тази игра излиза през 1995 година(на 1.януари!),когато нейните създатели,SEGA,са на върха на славата.Играта първоначално е достъпна само за SEGA Genesis/Mega Drive,но по-късно излизат версии за Windows,Game Boy Advance,Virtual Console,Xbox 360,Playstation 3 &Cloud(OnLive).
Историята е много интересна.Поемате управлението на Скеч-обикновен художник и рок музикант,който си живее в Ню Йорк и си изкарва хляба с комикси.Един ден се случва най-неочакваното-Скеч се озовава в собствения си комикс!Да,това се случва,когато една гръмотевица удря комикса и злодеят-мутант Мортус успява да избяга от комикса.Той желае да завладее нашия свят,но е безсилен,докато не убие своя създател Скеч.Ако Скеч умре,Мортус ще стане същество от плът и кръв и ще започне да изпълнява злия си план.
Та,Мортус запраща Скеч в собствения му комикс и ще се опита да го умъртви,рисувайки чудовища по комикса,които да се бият с него и да го довършат.Целта на Скеч е да стигне до края на комикса,за да се изправи срещу Мортус и да се върне в истинския свят.
Още в началото Скеч се запознава с генерал Алиса Саян,която го мисли за избрания и въпреки неговите протести го праща на мисия против мутантите-нашественици.Докато играете,ще получавате ценна информация от Алиса по радиото.
Освен да използва стандартни атаки(удар с юмрук,ритник и атака от въздуха)за самозащита,Скеч може и да складира и до три предмета в своя инвентар,с които да преодолява различните препятствия по пътя си.Освен ножове и бомби,които могат да унищожават прегради,Скеч може да пие студен чай,за да си възстановява кръвта,а с помощта на един юмрук,Скеч има право да изпълни супер атака,с която да нанесе поражения на всички врагове около него.Плъхът Roadkill,най-добрият приятел на Скеч,може да намира тайни и да достига места,недостъпни за Скеч.Скеч има достъп и до т.нар"Paper Move"(откъсване на хартия и превръщането й в самолетче,което се мята към враговете),който наранява противниците,но взима от кръвта на играча,затова трябва да внимавате кога използвате тази атака.Ако атакува някои предмети,Скеч също ще губи кръв.
Освен инвентара и индикаторът за кръвта,Скеч има и Super Hero Meter.Той се запълва с времето.Когато Скеч достигне до края на всяко ниво,той се превръща в супергеройското си алтер-его.
Играта се състои от три епизода,по две страници(нива)всеки.
Те са:
Episode 1: "Night of the Mutants" (New York City)
  • Deceased streets/Sewers
  • Mutant base
  • Episode 2: "Welcome to the Temple" (Himalayas)
    • Mountain path/Tibetan city
    • Kung-Fung's Temple
  • Episode 3: "Curse of the Dead Ships" (Zealand Atolls)
    • Dried atolls/Caves
    • "Abandoned" ship graveyard
  • Всяко едно от тези нива е уникално и трябва да се види.Има и различни видове противници.Към тях спадат:
    Стригил-мутант,който умее да се телепортира чрез досег със земята.Няма навик да стои дълго на едно място и обича атаките от засада.Въоръжен е с куки,с които може да се закача по различни повърхности.Също така може да обстрелва Скеч от разстояние.Ако бъде сгащен,лесно може да бъде победен.
    Гравис-мускулест мутант,който изпуска пара от гърба си.Изстрелва експлодиращи "лъчи"към Скеч.Не е трудно да бъде набит.
    Стикс-монах,който ползва мощен жезъл.Или атакува от дистанция,или подскача на него,за да достигне Скеч.
    Монгория-жена воин.Използва за оръжие кука,прикрепена към дългата й коса.Понякога се страхува от мишки.Понякога.
    Пелаг-този мутант се захваща за всичко.Атаките му включват топки от слуз и мини.
    Призован мутант-тези същества се призовават срещу вас.Приближете се твърде много и играта ще загрубее.
    Cocoon Crawler-храна за мутантите.Въпреки това не по-малко опасен противник.Ще се опитва да ви "ужили".
    Летящо създание-подобно на прилеп същество,имащо един шип за атака.Тъй като има крила,най-подходяща срещу него е въздушната атака.
    За босовете нищо няма да кажа.Трябва да се видят.
    За да прогресира в нивата,Скеч трябва да реши даден пъзел или да убие всички противници в дадена част от комикса.Когато това действие бъде извършено,стрелки показват на героя откъде може да продължи.В немалко случаи има няколко пътя.
    Играта има два финала,но тук няма да издавам нищо,защото играта трябва да се изиграе.Тя се превърта за има-няма половин час.
    Също така,понякога смъртта не е окончателна.Мортус дава шансове на Скеч да продължи опитите си да го спре.Ако Скеч умре след първата страница,Мортус ще му даде втори шанс,пускайки го от началото на страницата с думите:"О,хайде де,това беше прекалено лесно!"След втората страница смъртта пак не е окончателна.Ако Скеч умре,но има шанс да продължи(т.е.допълнителен живот),последните думи на художника ще са:"Това ли е краят на историята?".Ако обаче такъв няма,Скеч ще каже просто:"Game over,man.The End".Тогава Мортус ще стане от плът и кръв и играта приключва за вас.
    Разговорите са представени като балони,т.е.част от комикса,което е много пасващо на целия сетинг.Звуците също са на ниво,а дизайнът на нивата е попадение в десетката.
    Саундтракът,който е едно от най-изпъкващите неща в играта,трябва да бъде изслушан от-до.Няма да се очудя,ако той допадне на много от вас.
    Общо взето играта е хит отвсякъде.Овехтяла е малко и е кратка,но пък изиграването си струва.Че и преиграването.

    +Страхотна комикс атмосфера
    +Достъпните умения и атаки
    +Дизайнът на нивата
    +Саундтракът
    +Разнообразни противници
    +Оригинална

    -Кратка
    -Понякога една смърт означава,че трябва да започнете отначало
    -Поостаряла
    Оценка:10/10

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар